Tények és tévhitek a natúrkozmetikumokról

Ma már szinte minden kozmetikum natúr, bio, természetes, vegyszermentes, de legalábbis ezt sugallja.

Az elnevezések használatára nincs egységes szabályozás, sem ellenőrzés, ezt sok gyártó kihasználja és csak a csomagolást, a termék nevét, esetleg kevéske növényi kivonatot hozzáadva próbálja portékáját natúrrá “kozmetikázni”. S  mivel ezeket legtöbbször “prémium” termékeknek is kikiáltják, jóval többért vásárolhatjuk meg “ipari” társaiknál.

Mielőtt összefoglalnánk mire érdemes odafigyelni, ha valódi natúrkozmetikumot szeretnénk vásárolni, szögezzük le, hogy

  1. A fürdőszobánkban megtalálható szereknek töredékére sincs szükségünk. Akár tiszta vízzel is lehet(ne) mosakodni. Sajnos azonban a környezetünk túlságosan szennyezett, nem tudunk kellően megtisztulni, szükség van kiegészítő szerekre.
  1. Ha törekszünk az egyszerűbb, kevés összetevőből álló kozmetikumok használatára – netán magunk készítjük ezeket – sokat tehetünk bőrünkért, környezetünkért és pénztárcánkért is, meg persze biztosak lehetünk benne, hogy natúr kozmetikumot használunk. Ezekről később részletesen írunk.

De most nézzük mire kell figyelnünk kozmetikum vásárlásánál.

TÉVHIT: hogy a natúr kozmetikumban nincs mesterséges összetevő. Kis túlzással, ha egy termékben nincs kőolajszármazék már natúrnak minősül, mivel a követelmény annyi, hogy nagy részben növényi illetve a természetben megtalálható anyagokból készüljön.

TÉNY: A natúr kozmetikumok olyan arc- és testápolási készítmények, melyek előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatok, növényi olajok, fűszernövények, illóolajok, növényi glicerin stb.) használnak, és szintetikus kémiai anyagoktól mentesek.

TÉVHIT, hogy az a termék amelyen valahol szerepel a “bio” már teljesen vegyszermentes.

Nincs egységes szabályozás a biokozmetikumok előállítására vonatkozóan. Előfordulhat, hogy olyan natúr-kozmetikumokat is „bio” jelöléssel látnak el, amelyeknél csupán egy-egy összetevő származik olyan ökológiai gazdálkodásból, amely megfelel az „EU bio rendeletnek”.

TÉNY: A biokozmetikumok növényi, illetve állati eredetű összetevők mindegyikének olyan ökogazdálkodásokból kell származnia, amelyeknél nem használnak műtrágyát, növényvédő- és rovarírtószert, hormonokat, növekedésszabályozókat, illetve takarmány-kiegészítőket. A nyersanyagok feldolgozása során tilos felhasználni bizonyos anyagokat, például ásványi olajokat, szerves oldószereket stb.

Mikor lehetünk biztosak mégis abban, hogy a kozmetikum természetes összetevőkből készült?

  1. Keressük a BDIH (Bundesverband deutscher Industrie- und Handelsunternehmen) jelzéssel ellátott termékeket. A jelenleg BDIH-logóval ellátott kozmetikumokról biztosan tudhatjuk, hogy növényi alapanyagaik a lehető legnagyobb mértékben – de nem kötelezően – ellenőrzött biotermesztésből származnak, vagy vadon gyűjtötték őket, nincsenek bennük szintetikus színezékek és illatanyagok, kőolajszármazékok, és csakis természetes vagy természetazonos anyagoknak köszönhetik tartósságukat.
  2. Olvassuk el az összetevőket! A kozmetikumot csak akkor vegyük meg, ha magyarul is, azaz számukra érthetően felsorolták a készítményben lévõ anyagokat. A tisztességes gyártók ugyanis nem félnek attól, hogy a vásárlók megértik az alkotórészek neveit, ezért magyarul is feltüntetik ezeket. Míg a szintetikus anyagok nevét nem lehet lefordítani, a növényekét igen. Így például a Triticum vulgare búzacsíraolajat takar, míg a polyethylenglykolt (PEG), ami nem kívánatos emulgálószer, nem lehet lefordítani.
  3. Vásároljunk kis, kézműves vállalkozástól – mint a LA PURE – ahol a cég szellemisége, a gyártóval való személyes kapcsolat is lehet a garancia, a rájuk is kötelezően vonatkozó jogszabályok és az összetevők pontos közlése mellett.
  4. Készítsük magunk a kozmetikumainkat!

Nem ördöngösség, alap szereket egy kis internetes kutatómunka után el lehet készíteni, de nagyon sok tanfolyam és workshop segít abban, hogy elmélyülünk a szappan,- és krém készítésben. A La Pure-nál is lesznek ilyenek!

Aki még többet szeretne tudni a megbízható védjegyekről, itt olvashat róluk bővebben.

Forrás: Tudatosvásárló.hu