A párologtatás felsőfoka, milyen a megfelelő diffúzor és illóolaj

A száraz levegő kellemetlen tünetekkel járhat: a száj- és orrnyálkahártya, valamint a teljes légút és a hörgők hámja is kiszáradhat. A gyermekeknél erre különösen oda kell figyelni. Közöttük jóval több a visszatérő légúti beteg, gyakoribbak a vírusfertőzések. A páratartalmat mindenkinél célszerű folyamatosan az ideális 40–60% közötti tartományban tartani. Ehhez nyújt hathatós segítséget a párologtatás, amely a téli időszakban különösen fontos. Ilyenkor a hidegebb levegő kevesebb nedvességet tud megkötni.

… Ehhez nyújt hathatós segítséget a párologtatás,
amely a téli időszakban különösen fontos. …

Régóta szokásunk, hogy aromalámpában párologtatunk vizet és illóolajat. Illetve régebben nem is igazán tudtuk, hogy mit cseppentünk a vízbe, de jó volt az illata, hangulatot keltet ezért alkalmaztuk. Az aromalámpa vitathatatlanul nagyon hangulatos, de lehet veszélyes is. Az illóolajok ártalmasak lehetnek, ha megégnek, illetve akár lángra is kaphatnak. Nem beszélve a lámpa esetleges felborulásakor, kiváltképpen gyerekes család esetében.

Így kézenfekvő megoldás a diffúzor beszerzése. A diffúzor elektromos árammal működik, automatikusan leáll, ha elfogyott belőle a víz és számos kiegészítő funkciója lehet. Van kisebb, nagyobb, olcsó, drága, műanyag, üveg stb. Na de hogyan is válasszunk, nézzük a szempontokat:

 • Ki fogja használni a diffúzort?
 • Milyen és mekkora helyiségben lesz?
  A diffúzorok dobozán mindig fel van tűntetve, hogy mekkora alapterületű helyiségbe ajánlják.
 • Szeretjük, ha sokáig megy vagy elég, ha csak pár órát működik?
  Mekkora a tartálya, én szeretem, ha megy egész éjszaka így nagyobb tartályos (300 ml) diffúzort használok, de sokan szeretik, ha este leáll és nem működik egész éjjel.
 • Esztétika, mi illik a lakásba?
 • Milyen adottságai vannak a lakásnak, száraz a levegő vagy párás?
  Ha már eleve párásabb levegőjű a lakásunk, vásároljunk száraz diffúzort.

A kiválasztásnál talán csak az utolsó szempont legyen az ár. Egy olcsóbb, rosszabb minőségű diffúzor adott esetben nem lesz annyira tartós. Legyen a beruházás kicsit elhalasztva akár, de vegyünk olyan diffúzort, amit szeretünk és tetszik. Optimális esetben évekig fogjuk használni, az otthonunk egy darabja lesz. Ezen felül fontos, hogy javítható legyen és probléma esetén cserélhető.

… a jó minőségű diffúzor és a prémium illóolaj kiválasztása nagyon fontos …

Az olcsó diffúzorok alapanyag teljesen más, mint a minőségi diffúzoroké. Az illóolajnak színe is van, elszínezheti a műanyagot, illetve a gyengébb minőségű műanyagot akár oldani is képes. Én biztosan nem szeretném, ha a lakás levegőjébe oldott műanyag kerülne.

Egy diffúzor lehet fényterápiára is alkalmas, illetve vannak, amelyek zenélni is tudnak. Alaposan fontoljuk meg, milyen szempontoknak kell megfelelnie. Pl. a gyerekszobába legyen éjjeli fényként is funkcionáló, hangot kiadó, gyerekbarát diffúzor. Kapcsoljuk be még fürdetés előtt, hogy amire lefekvéshez beegyünk a szobába már a kellemes, megnyugtató illat fogadjon bennünket. Használjunk mindenképpen 100%-os tisztaságú, prémium minőségű terápiás illóolajokat. Fontos az illat, de a párologtatásnak nem csak az illatosítás a célja, így semmiképpen ne használjunk szintetikus illatolajokat. A növényi olajok és az oldószeres álillóolajok, illatolajok használata a diffúzorban, károsíthatják azt.

Az illóolajoknak is lehetnek ellenjavallatai, így mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát a használatukat illetően. A magas cinéol tartalmú illóolajok fokozhatják a köhögést, vagyis pont az ellenkező hatást érjük el vele, mint amit szeretnénk. Várandósság esetén sem szabad mindent használni, illetve vannak olyan illóolajok, amelyek használatát gyerekeknél kerülni kell.